Skip to main content
Ulefos > Hem > Montering av Servisventil

Servisventil av mässing med direktinstick på plats

Med gängfri direktinstick-montering utan behov av stödhylsa i PE-rör får rörläggaren ett enklare jobb som tar kort tid med mindre behov för verktyg. Ett klassiskt jobb, som ofta är lite okomfortabelt för rörläggaren, har blivit mycket enklare.

Att montera en servisventil är kanske det mest vanliga och rutinmässiga en rörläggare gör. De flesta rörläggare med några år i gamet gör det nästan i blindo, men i botten av en rörgrop utomhus kan det kännas som en bortamatch i lägre divisioner i fotboll. Det kan vara vatten på planen och kanske halt och inte sällan trångt. Att koppla greppet är inte alltid så enkelt.
– Att montera en traditionell servisventil är inte svårt, men det kräver verktyg och mothåll och det kan vara lite knöligt. Inte sällan måste man ta en spade och gräva lite runt om för att komma åt. Det händer att någon står och väntar på dig, en otålig grävmaskinist eller en husägare som vill starta diskmaskinen. Samtidigt är det lätt hänt även för en erfaren rörläggare att glömma att ta med sig allt, inte minst stödhylsor. Då kan det bli extra vändor upp och ner och spilld tid. Därför blev jag väldigt förväntansfull på denna nya servisventil från Ulefos och att den har direktinstick som system är nära genialt, säger rörläggare och VVS-ingenjör Fridthjof Berntsen hos TekPlan till VANytt.

Materialkombination

Kombinationen av solid traditionell mässing i huset och Plasson direktinstick-kopplingar Serie1 där PE-rör bara ska avgradas i rörändan på plats gör monteringen mycket enkel.
– Efter att ha monterat denna ventil för första gången är jag övertygad, och jag kommer att använda denna framöver. Jag kan heller inte komma på någon mer smidig lösning för mig. Jag gillar användarvänligheten som att röret instickslängd är synligt utvändigt på ventilerna. Det är bara att hålla röret utanpå ventilen och märka ut var man ska kapa rörändorna. Det kan man se tack vare en ändring i tjocklek på godset, och en pil tydligt utmärkt som indikerar var rörändan stoppar. Ventilen nära på pratar med dig. Att mäta med tumstock i en rörgrop har jag gjort för sista gången säger Berntsen. Att ventilen har mässing kvaliteten CW511L gör den dessutom både blyfri och härdig mot avzinkning och bra också att slussen har dricksvattengodkänd EPDM-packning.
– Hälsoaspekten är viktig och samtidigt är ju mässing väldigt hållbart. Detta är ju navelsträngen till huset och skall tåla lite extra. Samtidigt är plast framtidens material. Att man inte behöver stödhylsa och att kopplingen är dragfast är ju bra, då det kan bli sättningar och yttre krafter på röret i efterhand, understryker Berntsen.

Vridbar

Tack vare att själva gripmekanismen är vridbar kan ventilen fritt roteras över röret efter att rören skjutits in.
– På en traditionell ventil måste man dra åt kopplingar i gängor i huset och då kan man riskera att kopplingarna skruvar upp sig lite när man vrider på ventilen med risk för läckade och därför måste man dubbelkolla det och dra åt kopplingarna på nytt. Står man lite trångt till i gropen är det svårt många gånger att få rätt tag. I en hektisk vardag är det också viktigt att monteringen inte strular. Jag vill säga att den som följer den enkla anvisningen här kommer att ha mycket liten risk för fel. Följer man monteringsanvisningen blir det idiotsäkert, och man sover kanske lite bättre på natten, säger Berntsen. Allt man behöver av verktyg förutom märkpenna och kapsax är avgradningsverktyg.
– För att få rörändan på plats och att inte skada greppringarna ska man avgrada rörändarna. Det sitter en O-ring som man ska trycka igenom och bredvid denna sitter ett dubbelt set av greppringar. Greppringarna är gjorda så att ventilen roterar fritt över röret, säger Berntsen.

För tufft klimat

Rörläggare och VVS-ingenjör Fridthjof Berntsen hos TekPlan med den nya servisventilen.
– I Norge bidrar tjäle i marken till att vi måste gräva relativt långt ner i marken för att anlägga rör frostfritt. Det medför högre marktryck och en större belastning på installationen. De senaste åren har fler och fler rör kommit i det något hårdare PE100 materialet som tål mer belastning och tryck. Dessa är lite styvare i konstruksjonen än traditionella PE80-rör och därför svårare att montera. Efter flera klagomål från montörerna efter att de kämpade med att lägga PE100-rör och skruva åt PRK- tryckskruvarna som man ska göra, bestämde vi oss för att produktutveckla. Idén om att lösa bägge problemen med styva rör och med besvärlig åtdragning av PRK-skruvarna genom att kombinera två redan existerande produkter, blev född hos Ulefos i Sverige och tagen med till utvecklingavdelningen i Norge, berättar Alf Rune Holterbakken hos Ulefos. Lösningen till bägge dessa behov fanns redan på marknaden, Ulefos servisventil har redan levererats i tiotusentals exemplar. Samtidigt har Plasson med serie 1 en dragfast koppling för PE-rör, med dubbla greppringar för ökad säkerhet som också levererats i tiotusentals.
– Montörerna behöver inte längre tänka på verktyg, använda stödhylsa eller kämpa med att dra åt PRK-tryckskruvarna. Servisventilerna är förövrigt kompatibla med våra spindelförlängare 1850, avslutar Alf Rune Holterbakken hos Ulefos.

Rörläggare och VVS-ingenjör Fridthjof Berntsen hos TekPlan med den nya servisventilen.

Text och foto: Tommy Olsen, VA Nytt