Skip to main content
Ulefos > Hem > Historia

Ett nordiskt industriäventyr

Ulefos är ett av Europas äldsta industriföretag.

Ulefos-äventyret börjar 1657

Ulefos Jernværk

Upptäckten av järnmalm på Fen vid Norsjø 1652 är början på industrin Ulefoss. Den 8 augusti 1657 grundades Holden Jernværk av amiral Ove Giedde och landsherre över nordlandet, Preben von Ahnen.

De första Ulefos ugnarna ser dagens ljus och blir efter vart verksamhetens huvudprodukt.

Fyrkantiga mag. ugnar. Ornamentet av Anne Grimdalen.

Norrmän älskar att samlas runt kaminen till spraket från torr ved under en kall vinterdag, oavsett om det är i stugan eller hemma. Spisen blev därför snabbt en viktig social samlingsplats i hemmet. Och så småningom en stor estetisk möbel. Norwegian Applied Arts Association arrangerade bland annat flera ugntecknings-tävlingar för att få mer samtida och moderna ugnar till marknaden. Välkända norska designers och konstnärer som Anne Grimdalen, Helge Thiis, Finn Bryn och Børre B. Ulrichsen har satt sin prägel på designen av kaminerna från Ulefos.

Grimdalen är idag kanske mest känd för dekorationerna i Oslo stadshus, Helge Thiis som katedralarkitekt vid Nidaros domkyrkas restaureringsarbete och Finn Bryn som en av arkitekterna bakom några av byggnaderna på Blindern. Børre B. Ulrichsen har designat butiksinredning och byggnader för kooperativ över stora delar av landet, några av byggnaderna med betydande referenser till funktionalistisk arkitektur.

1952 började produktionen av gatugods, som nu är den dominerande produkten hos företaget. Mästaringenjör Christen Smith kom 1951 med en begäran till Ulefos Jernværk om en eventuell licensproduktion av lock från det engelska företaget The Dover Engineering Work.

Det var mycket fysisk arbete vid stöperiet.

Industriföretaget har varit i Cappelen-familjen direkta ägande sedan 1835, då Diderik von Cappelen köpte Holden Jernværk. Idag äger Carl Diderik Cappelen verksamheten.

Från vänster: Diderik Von Cappelen (Tavla, Kopia efter okänt original. av konstnär Chr. Olsen),
Diderik Cappelen och Carl Diderik Cappelen

Ulefos gruppen består i dag av tre produktionsenheter och fyra säljorganisationer i Norden, alla med sin egna unika historia.

Ventilfabriken

Ulefos Esco

Fabriken startades i Kristiania (Oslo) 1877 som ett grossistföretag under namnet E. Sunde & Co. Det var affärsmannen och politiker Elias Sunde som startade företaget tillsammans med sina svågrar, bröderna Abraham och Bernt Tjersland. Elias Sunde har sedan dess varit både finansminister och generaldirektör för NSB.

Men det var särskilt Abraham, som efter Sundes övergång till politik byggde upp företaget till ett av Oslos största VVS-företag, en rörgrossist, en armaturfabrik och en mekanisk verkstad. 1947 blev produktionsdelen av E. Sunde ett separat aktiebolag, Esco Armaturfabrikk och Mekanisk Verksted.

Under efterkrigstiden, när det rationaliserades, var det svårt att få arbetskraft och fabriksanläggningen började bli föråldrad, Oslo företaget stängdes och flyttades till Kongsberg.

En ledig fastighet på östra sidan av Fabrikkfossen samt ett bidrag från Sølvverksfondet (som grundades genom att Sølvverket stängdes 1957 för att stimulera ny industriell tillväxt på Kongsberg) gjorde det möjligt att bygga en helt ny och modern fabrik. Med tillhörande arbetsbostäder för att behålla en del av arbetskraften från Oslo.

Den nya fabriken Esco Armaturfabrikk A / S invigdes 1964.

Den nya fabriken
Arbetarbyggnaderna på Tovsrudløkka på Kongsberg.

Företaget expanderade med nya produkter baserade på en helt ny ventilteknik som utvecklades på 1960-talet. Detta skapade behov av att öka kapaciteten och en ny produktionshall kallad “maskingata” färdigställdes 1969. Den nya produktionslinjen bidrog till att göra Esco konkurrenskraftigt även på exportmarknaden. Maskingata öppnades högtidligt av industriminister Sverre Walter Rostoft 1969.

1979 såldes Esco Armaturfabrikk till Tour & Anderson AB i Sverige, företaget fick namnet TA-Esco AS. Effektivitet och flexibilitet börjar bli allt viktigare parametrar.

1988 kom det första robotarna in i fabriken. Produktionen automatiseras i takt med robotens imponerande precision och effektivitet.

1997 såldes företaget igen, den här gången till den stora danska konkurrenten Danfos.

Foto: David Zadik

Den klassiska brandposten ändrades inte annat än att logotypen ändrades från TA-Esco till Danfos. Det var med den här logotypen som brandposten fick Norwegian Design Council klassiska utmärkelse 2004.

På 70-talet kom ventiler inom VA sektorn från konkurrenter i Europa som var målade med pulverlack. Det beslutades  att investera i en separat pulverlackeringsanläggning, som måste ha GSK-godkännande av processen.

2014 förvärvar Cappelen Holding AS ventilfabriken Kongsberg Esco AS.

Järnstöperiet

Ulefos Niemisen Valimo

Niemisen Valimo grundades 1928 av Väino Nieminen och företaget ligger fortfarande på samma plats. Idén till företaget kom från en maskinarbetare som behövde delar av gjutjärn. Gjuteriets läge var strategiskt beläget på en sandtomt, alldeles intill Kokemäki älven.

Stöperigrundare Väino Nieminen

År 1936 gjordes den första gjutningen. Vid den tiden arbetade 10 personer på fabriken. Efter andra världskriget var produktionen upp till 2 500–3 000 ton och det var främst krukor och bastuugnar som producerades.

I början av 1960-talet köpte gjuteriet sin första gjutmaskin och började producera gatugods.

1994 började den finska fabriken exportera till Sverige och strax efter var den ISO 9002-certifierad. År 2000 köptes den första kupolugnen. Och 2003 var fabriken ISO 9001: 2000 och ISO 14001: 1996 certifierad.

Componenta och Ulefos Jernværk inleder ett sammarbete och Niemisen Valimo blir därmed en del av gruppen.

2007 sålde Componenta  Niemisen Valimo till Ulefos Jernværk.

Ulefos Niemisen Valimo blev 2017 sammanslaget med vårt finska säljorganisation under namnet Ulefos OY.

Ulefos Sverige

2007 tog VA Teknik Sverige AB över försäljnings- och marknadsföringsansvaret för Ulefos Jernværk och Niemisen Valimo´s gatugodsprodukter i Sverige. Ulefos AB ligger i Stenkullen, utanför Göteborg

2010 förvärvar Cappelen-koncernen det svenska företaget VA Teknik Sverige AB, grundat 1981. Företaget utvecklar och distribuerar högkvalitativa produkter till VA-branschen.

2014 bytte VA Teknik Sverige AB namn till Ulefos AB.

Ulefos Norge

Ulefos Norge är ett av Ulefos-koncernens fyra säljbolag, förutom produktionsenheterna Ulefos Jernværk och Ulefos Esco.

Det som idag är ett rent försäljningsbolag grundades 1873, under det legendariska namnet Vulkan Jernstøberi og Mekaniske Verksted, i Christiania (Oslo). Vulkan hade en betydande expansion under åren runt 1880 och levererade bland annat gjutjärnstrappor till många av de nya hyreshusen som byggdes i Kristiania.

1897 blev Axel Ingvald Spone Amundsen ensam ägare och ledde företaget fram till sin död 1939, senare familjeägt aktiebolag (A / S Vulkan). Under Amundsens ledning omorganiserades produktionen, specifikt för brokonstruktion, men också för värme- och ventilationssystem.

Vulkan Industrier blev en del av Cappelen-koncernen 1981. Tio år senare, 1991, slogs Vulkan Industrier samman med ett annat Cappelen-företag, ingenjör Christen Smith. Detta var start-up för företaget Vulkan Smith som då var baserat i Sandvika.

2010 tog Vulkan Smith över försäljning och marknadsföring av Cappelen-koncernens gatugods.

Från och med 2014 bytte Vulkan Smith namn till Ulefos AS.

Ulefos Finland

Ulefos Finland består av försäljningskontoret i Vantaa nära Helsingfors och gjuteriet Ulefos Niemisen Valimo, som ligger i Harjavalta. Försäljningsbolaget av produkter till VA-marknaden och gatugods grundades 2014.

Finlands enda gatugodsgjuteri blev en del av Cappelen-koncernen 1999. Gjuteriet tillverkar gatugods i gråjärn.

Ulefos Danmark

Företaget Holger Andreasen grundades 1922. Holger Andreasen har samarbetat och sålt produkter från Ulefos Jernværk sedan 1955. 2004 blir företaget en del av Cappelen-koncernen och byter namn till Ulefos NV A / S.

Produktportföljen inkluderar gatuvaror i duktilt järn och gråjärn, rörkopplingar, beslag och ventiler av hög kvalitet samt utemöbler för park- och gatumiljöer. Ulefos Denmark ligger i Hvidovre, utanför Köpenhamn.

2014 ändrade Ulefos NV A / S namn till Ulefos A / S.